Artikelen

Ik schrijf regelmatig populairwetenschappelijke artikelen over natuurkunde, wiskunde en sterrenkunde. Hieronder een kleine selectie.

Onbekend, en dus bemind! De fysica van zwarte gaten. Een serie van twee delen over de beschrijving van zwarte gaten met behulp van de relativiteits- en de snaartheorie. Verschenen in september en december 1999 in Zenit, het populair-wetenschappelijke maandblad over sterrenkunde, weerkunde, ruimteonderzoek en aanverwante wetenschappen. (PDF 1, PDF 2. De bestanden zijn gescand met behulp van een tekstherkenningsprogramma, en bevatten dus enkele kleine maar hopelijk niet te storende conversiefouten.)

Snaartheorie en het Augburgse kunstkabinet. Over de vele onverwachte eigenschappen van de snaartheorie. Verschenen in maart 2004 in Eureka!, het tijdschrift voor studenten van de opleidingen natuurkunde, sterrenkunde, wiskunde en informatica aan de Universiteit Leiden. (PDF)

Had Einstein gelijk? Over de satelliet Gravity Probe B, die de algemene relativiteitstheorie onderzoekt. Verschenen in juli 2004 in Zenit, het populair-wetenschappelijke maandblad over sterrenkunde, weerkunde, ruimteonderzoek en aanverwante wetenschappen. (PDF. In de PDF is helaas een deel van de laatste alinea van het artikel weggevallen. De slotzinnen luiden: "...in de natuurkunde heeft het experiment altijd het laatste woord. We houden u op de hoogte.")

Klassieke fysica in de snaartheorie. Over de zogeheten "supertubes" die in de snaartheorie een rol spelen. Dit artikel beschrijft een deel van mijn promotieonderzoek, en vergt enige wis- en natuurkundige achtergrondkennis. (Grofweg eindexamen VWO / eerstejaars universiteit.) Verschenen in juni 2006 in het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde, het blad voor Nederlandstalige natuurkundigen. (PDF)

Een nieuwe kosmische ui. Boekbespreking van het boek "The New Cosmic Onion" (ISBN 978-1584887980) van Frank Close. Verschenen in juni 2007 in Zenit, het populair-wetenschappelijke maandblad over sterrenkunde, weerkunde, ruimteonderzoek en aanverwante wetenschappen. (PDF)

Elementaire deeltjes - de legostenen van het heelal. Eerste deel in een serie van drie artikelen voor kinderen, over de bouwstenen van ons heelal. Geschreven in 1997; herdrukt in mei 2008 in UniVersum, het tijdschrift van de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde. (PDF)

Hangt het heelal met touwtjes aan elkaar? Vervolg op de bovenstaande serie, over de snaartheorie, verschenen in november 2008 in UniVersum, het tijdschrift van de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde. (PDF)

Voor het bekijken van de PDF-bestanden kunt u het gratis programma Acrobat Reader gebruiken.

Op alle bovenstaande artikelen is het copyright zoals vermeld in de betreffende tijdschriften van toepassing. In het algemeen houdt dat in dat u voor gebruik van dit materiaal toestemming van de uitgever en de auteur nodig heeft. Neemt u bij twijfel vooral contact met me op.

Op alle tekst- en beeldmateriaal op marcelvonk.nl is een Creative Commons 3.0-Licentie van toepassing, tenzij anders vermeld. Indien u niet zeker bent kunt u contact opnemen. Marcelvonk.nl draait op het CMS PivotX en is gebouwd door soyrosa.nl.